Гост лекторите в Арт семестър: Райна Костова

Райна Костова е създател и управител на галерия Маестро. Не е художник по образование. Напротив, обучението й е било в сфери, далече от изобразителното изкуство. Родена е в София, но прогимназиалното си образование завършва в Мадрид. След това учи в Националната математическа гимназия и ВИХВП –Пловдив, специалност промишлена микробиология. От 1998 г. се занимава с галерийна дейност. През 2002 г- създава галерия „Маестро”. Представя творби на съвременни български автори в сферата на живописта, графиката, скулптурата и иконописта. Не се ограничава от техники, жанрове и поколения, но не прави компромис с художествената стойност. Има кауза, близка до тази на Арт семестър – да възпитава модерна култура.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Добре дошла като гост-лектор в едно обучение на финансова институция за художници! Какви хора очаквате да срещнете в нашето креативно място за обучение?

– Хора от всички възрасти  и професии , които имат отношение към изобразителното изкуство и вярват, че то не е самоцелно, а има място в съвременният живот и може да е не само хоби, а и професия, която даже може и да е доходоносна.

Какво Ви грабна концепцията на Арт семестър?

– Възможността да споделя опита, който съм натрупала с годините за така наречения пазар на произведения на изкуството и запознанството с хора от различни професии, които се интересуват от този бизнес.

Вие работите вече доста години със съвременни български художници. Вие ли ги откривате или те откриват Вас?

– Откриването е взаимно. Първоначално аз търсех подходящи автори за галерията, а с времето след като тя стана популярна те започнаха де ме търсят.

Какво се случва с един талантлив автор, който е успял да направи първата си изложба и да продаде първите си картини? Как сам той трябва да продължи, за да изгражда творческата си кариера?

– Сама по себе си първа изложба с продажби е успех, който дава надежда и тласък към още по-усърдна работа, упоритост и нови търсения. Доброто представяне е добра оценка, че положените усиля са дали резултат и че професията художник има място в съвременния свят.

Как галеристът помага на своите автори?

– Художникът  и галантеристът са тандем, който работи в синхрон и разбирателство. Галеристът е връзката между клиентите и твореца и помага художникът да е оценен и разбран адекватно. Моралната и материална подкрепа са условие за реализация на художника като творец и бизнесмен, какъвто всъщност се явява.

Какви професионални възможности дава галерията?

– Галерията е институция, която с името и реномето си застава зад художника. Подкрепя  изцяло естетическите  му възгледи  и творчество. Чрез галерията творбите на твореца стават достояние на много хора и колекционери. Помага в цялостното изграждане на художника като професионалист и реализиран творец.

Вие ще говорите на участниците в Арт семестър за галерията като култура, за връзката с галериста, как да стигнат до него и как да превърнат това сътрудничество в успех. Имате ли си свои добри практики? Някакъв подход, който работи винаги?

– Моят подход е професионализъм, лоялност, честност и най-вече любов и искреност в работата като галерист.

Ако адресирам към Вас нашата провокация – Нарисувай инвестиция!, какво ще подредите в галерия „Маестро”?

– Бих направила обща изложба на преподаватели художници и техните ученици, а заглавието на изложбата би било „Предай нататък“.

Каква ще бъде вашата провокация към участниците в Арт семестър?

– Ако имат възможност да говорят с министъра на културата, какви  конкретни искания  биха отправили, за да може държавата да подпомогне тяхното развитие като творци.

Другите гост-лектори: Глория Шуглева
Мирослав Моравски
Юлиана Текова
Петя Константинова
Станимир Иванов – Миро

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>