Гост лекторите в Арт семестър: Миро

Името му е Станимир Иванов, но всички го познават като Миро. В Арт семестър ще свърже дървото с инвестициите. Не само защото прави красиви дървопластики. Най-разпознаваем със своите лампи и свещници. Казва, че дървото го води. Обработва го с много любов и внимание, сякаш и дървото му отвръща със същото. Всяко едно парче за него не е дърво, а Дърво. Всеки сантиметър крие години. И има своя история. А чрез него Миро разказва нови истории. Продава най-вече в чужбина, не защото у нас няма ценители, а защото произведенията му са скъпи. Обича планината, живее в планината, снима планината, изгревите и залезите в планината. През 2015 г. участва в Арт семестър, а тази година ще е един от гост-лекторите и ще сподели знанията си не само за дървото, а и за това, как успява да комуникира със света и да продава през интернет. Със сигурност това ще бъде един различен поглед на човек, който чете по дървото и вижда, и разбира повече от всички нас.DSC00260

Арт семестър за теб беше начин да се самопредизвикаш. Какво се промени в отношението ти към парите след нашето обучение?

– Замислих се повече за отношението си към парите и най-вече тяхното управление. Ново за мен беше, че банковите влогове със своята лихва не обезщетяват инфлацията и още много напълно нови за мен неща. Научих за различните фондове и по-добрата доходност при добре премислен портфейл.

Арт семестър те спечели два пъти, сега ще си лектор. Какво те предизвика отново?

– Най-вече да разкажа за опита, който вече имам, битките които съм водил и вдъхновението което за щастие никога не ме напуска.

Самият ти сега в какво инвестираш?

– Моята инвестиция сега е да изработвам предмети на изкуството, които са си един вид капитал и рано или късно ще дойде време да бъдат осребрени по добър за мен начин.

Коя е последната история, която си разказал чрез дървото?

 Това е историята за дървото което има три плода – трите най-важни дара, които човек може да получи в този живот. Това са Събуждане, Радост и Свързаност.13043241_1786679208228183_3088578632172492318_n

Каква история би искал да разкажеш на участниците в Арт семестър 2016?

 Какви ли не, само дето няма да ми стигне времето, разказването е моя страст : )
Ще се радвам да успея да им разкажа колко големи късметлии сме, че живеем във време, когато не е нужно да станеш Име, за да продаваш по целия свят.

Правиш много специфични и разпознаваеми лампи и предмети. Как намираш пазар за тях? Как стигаш до почитатели и клиенти?

– Интернет е Инструментът, който дава неограничени възможности за това. Но живата връзка с хората, участието на изложби и фестивали много помогна, за да бъда разпознаваем.

Ти сам ли намери пътя към своята публика или някой ти помогна?

 Много хора са ми помагали – кой с малко, кой с повече. Дори само някой да сподели страницата ти е помощ. Неведоми са пътищата.

12957670_830675713725020_2916751269862708136_oРаботил ли си с галеристи, куратори? Или се справяш сам?

– Още не съм работил, но съм отворен това да стане.

Знаеш, че провокираме нашите художници да нарисуват инвестиция. Ти донесе лампи миналата година. Сега какъв би бил твоят проект, ще бъде ли по-различна историята, която ще разкаже дървото?

– Отново ще бъде лампа. Какъв по-добър символ от светлината за инвестицията. От нашите знания зависи как ще ги използваме, кога ще посегнем към лампата и ще осветим със светлината й. Никой не инвестира на тъмно : )DSC00289

 Самият ти как ще провокираш творците от Арт семестър?

– Всеки трябва да инвестира първо в себе си. Това е личната инвестиция. Финансовата инвестиция е следствие от това. Така че преди всичко инвестирайте в себе си. Като най вече реализирате вашите мечти. Дайте пълна воля на творчеството си!

Другите гост-лектори: Глория Шуглева
Мирослав Моравски
Юлиана Текова
Петя Константинова

Райна Костова

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>