Партньорите на Арт семестър: Smartnews.bg

Тази година второто издание на Арт семестър отново ще провокира хората на изкуството да учат и мислят за финанси. Арт семестър 2014 показа, че това не само е възможно, но е обогатяващо и за двете страни – за обучители и обучавани.

art semester-picКакво ще се случи тази година? Със сигурност ще е неповторимо, защото профилът на участниците ще е различен. В момента кандидатстват цветни и интересни хора, които обещават да е по-дигитално. Ще го случим заедно с новите гост-лектори и новите медийни партньори. Кой и как ще отразява новините около Арт семестър 2015?

Нека ви представя хората и медиите, които подкрепят нашите новаторски идеи.

Първият от тях има не по-малко амбициозна цел от нашата – да развива smart култура.

За Любомир Дуцолов

LubomirLuba6ky (Любомир Дуцолов) е главен директор медия и видео в MediaBit и главен редактор на SmartNews.bg. Той е експерт в областта на мобилните устройства и комуникации с дългогодишен опит в тази сфера. Работил е като главен редактор в най-големия сайт за Android OS в България. Интересува се от режисура, фотография, кино, технологии, социални мрежи, иновативни джаджи и всичко, което е свързано със Smart културата. А в днешно време Smart културата буквално е навсякъде.

 

За SmartNews

Smart News е онлайн издание, собственост на Mediabit, което предлага свеж, различен и провокативен поглед към новините. Основният ни фокус са технологиите, културата, науката и дизайнът, но сме много повече от просто поредния новинарски сайт. Ние се стараем да обясним новините и да сме портал към бъдещето, през което всеки да може да премине.

Smart News бързо се наложи като водеща онлайн медия в България и получи престижно отличие още в първата година от съществуването си – второ място в класацията онлайн медия на годината. Година по-късно ние отново бяхме номинирани и спечелихме трето място. Това е Smart News – бъдещето на Smart културата.

Защо SmartNews?

Защото това е мястото, където нещата се наричат с истинските им имена. В Smart News няма да намерите пристрастие, подвеждаща информация, опити за издигане на определени фигури или омаловажаване на постиженията на други. Smart News е едно от малкото места, където нещата са истински и неподвластни на политически или какъвто и да е натиск.

Как успяхте с идеята за технологичен сайт да се превърнете в новинарски?

С времето темите за технологиите станаха част от нещата, които читателите могат да намерят в Smart News. Разбира се, това е основният ни фокус, но постепенно разбрахме, че ние реално не пишем само за технологиите, а за цялата култура, която се върти около тях, а това е нещо много обширно. Затова обичам да казвам, че ние пишем за “Smart култура”. Кръгозорът ни се разшири и новините започнаха да вървят ръка за ръка с различни анализи, коментари и истории от света, който ни заобикаля. Вече навсякъде има нещо, което е “Smart” и технологиите отдавна не са единственото място, където може да срещнете тази думичка.

Какво е мястото на културните събития и темите за изкуство в „умните новини”?

Може би странно за някои хора, но все по-голямо. И това не е нещо, което забелязвам само у нас, а в световен мащаб. Изкуството и културата се променя, както и всичко останало около нас. Докато преди години основните инструменти на един художник например бяха белият лист и четката, сега те са заменени от компютър и мишка. Да, това е технология, но и изкуство и култура. Това е “Smart култура” – следователно заема огромно място. Дори и един творец да не е погълнат от модерните похвати, това не значи, че неговото дело не е достойно да стане част от „умните новини”.

Ти самия как виждаш връзката между технологиите, финансите и изкуството?

Връзката между тях е огромна. Казано най-просто, ние живеем във време, в което всеки се бори за последната стотинка, а в ежедневието ни думата финанси се използва като синоним на пари. Ако ти си творец, значи твоят път въобще не е лесен, имайки предвид колко трудно може човек да пробие и да живее от вид изкуство. От друга страна живеем в 21-ви век, когато технологиите са в разцвета си. Следователно, щом те са модерни и ти като творец трябва да си “изцапаш” ръцете с тях, за да предизвикаш интерес. Накрая обаче всичко опира до финанси. Било то за да си набавиш техника, да се рекламираш, някой да инвестира в теб. Каквото и да правиш, финансите в днешно време определят почти всичко.

Кое е най-необичайното нещо, което си снимал за сайта?

Необичайно не бих казал. За съжаление в България няма много интересни неща които нашият фокус покрива и един журналист да може да заснеме. По-скоро при нас нещата са обичайни и само много рядко може да попаднеш на необичайно нещо. Ако не можеш да попаднеш просто трябва да си го създадеш сам и аз направих именно това рубриката “Големият град”. В нея търся и показвам на пръв поглед обичайни хора, които имат нещо необичайно в себе си. Нещо интересно, което ги отличава.

Ако си участник в Арт семестър и участваш с фотографии, какво би показал? Как би представил идеята за финансова култура и знания?

Това е труден въпрос, на който в момента не бих могъл да отговоря. Вероятно ще се опитам да разкажа с една снимка, или пък няколко, за финансовата култура. За значението да я имаш и до какво води, ако я нямаш.

Какво те накара да подкрепиш Арт семестър?

Като човек, който всеки ден следи какво се случва по света и у нас, аз оценявам когато някой, било то компания или не, се опитва да направи нещо в името на едната идея и кауза. Уважавам всеки, който гони успеха, но един път достигнал го не забравя от къде е тръгнал, и се стреми да помогне на тези, които тепърва прохождат.

Възможността да направиш нещо в малка държава като България, без някой да ти подаде ръка, е нищожен, а Арт семестърът е нещо, което дава шанс.

Именно с това Арт семестърът ми хареса. Аз не бих казал, че съм от преуспелите, но винаги помагам с каквото мога на всеки, който виждам, че прави нещо смислено. Това е причината.

Каква е твоята smart провокация към художниците, които ще влязат в света на финансите, въоръжени само с любопитство и четки, например?

Ако искат да преуспеят трябва да им е ясно, че без да са хванали здраво в двете си ръце финансите и модерните похвати, шансът им да изплуват е малък. Човек трябва да е нахъсан да постигне целите си, но трябва и да се научи на различни финансови похвати, защото няма как да се стремиш да спечелиш нещо, без да знаеш как да го управляваш след това. Всеки си мисли, че знае много и много разбира, но когато почерпиш малко опит от специалистите в бранша, разбираш тънкости, които ще са ти от полза винаги.

Другите партньори на Арт Семестър 2015:

Uchi.bg

 

2 thoughts on “Партньорите на Арт семестър: Smartnews.bg

  1. Pingback: Партньорите на Арт Семестър 2015 - Uchi.bg | Блогът на Карол за лични финанси и инвестиции

  2. Pingback: Партньорите на Арт семестър 2015: Timeart.me | Блогът на Карол за лични финанси и инвестиции

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>