Вълнова теория на Карол и вълните на младостта

За Коледа си пожелай…призвание!

Когато представям Карол семестър, нашата емблематична образователна програма, която студентите продължават да наричат стаж, винаги ме питат защо инвестираме толкова време и усилие само за шест човека. Поне толкова са менторите от наша страна и много повече от шест наши топмениджъри са лектори. Дизайнът на програмата всяка година е различен, гост-лекторите – също. Цял месец тези шестима каролски студенти се учат и развиват по един наистина много различен от стажа начин. Форматът позволява на всеки да изяви своите личностни качества, да ни впечатли със знания, ентусиазъм, амбиция, креативност, идеи. Не случайно някои от студентите стават наши колеги и вече са важна част от екипа на Карол.

Другите? Те са не само в България. Градят своята кариера, търсят своя път, вдъхновяват се от нови знания и предизвикателства, от нови интересни хора. Те продължават заедно с нас да градят новата финансова култура по свой неподражаем начин, вярвайки в същата кауза, убедени, че има смисъл.

Затова си струва всяко инвестирано време и усилие, споделяне на знания, всяка подкрепа, всички мотивиращи игри и задачи. И онези разговори между книгите, които обогатяват повече от десет лекции. Защото студентите, които избират нас и ние ги избираме, откриват своето призвание. Това ги прави успешни. Уверени. Щастливи.

Точно това ми се иска да ви пожелая! Да намерите своето призвание! После ще намерите и работата която обичате и която ще ви обича.

Съвсем в духа на Коледа, когато правим равносметки и гледаме напред, пожелаваме и подаряваме, бих искала да ви срещна с един от студентите на Карол, участник в Карол семестър през 2013 г.

Той се казва Руслан Илиев и ще ви разкаже за своето вдъхновение. Чуйте го, преди да си пожелаете нещо.

RuslanВълнова теория на Карол …. основните вълни, за които намеквам със заглавието на настоящото четиво, не биха могли да изчерпат стъпките от ниво 0 до началото на стажантската програма в Карол през 2013г. Нито пък могат да обхванат попътния вятър в кариерното развието на когото и да било.

Началото … не му помня началото кога точно Карол се я появил в съзнанието ми като таргет дестинация. Би трябвало да е в моите гимназиални години … особено ясно помня една сутрин, студена, но Слънцето изгряваше неудържимо, а аз вървейки към НПМГ, внезапно погледнах наляво (към Златовръх 1) и мигновенно, без съмнение, заключих, че строящата се тогава сграда е на финансова институция. Вероятно съм бил подвластен на окончателно взетото решение, 2-3 седмици по-рано, че финансовите пазари са моят свят. Мотивите за окончателното ми решение, че финансовите пазари са моят океан са изцяло необясними, от онези за които си убеден, но все пак търсиш някакво обяснение. Тук е и мястото да уточня за евентуално заблудилите се хора и избрали да се занимават с финанси поради причините „много пари” или „ами какво друго да уча”, че са изпаднали в заблуждението на своето текущо земно съществуване и без притеснение бих казал, че това е фундаментална житейска грешка.
Като финансист отговорността, която носиш се разпростира до много повече хора/клиенти, отколкото един лекар би имал като пациенти в цялата си практика.
Казват хората, че лекар било призвание … НЕ! Финансист е призвание!
След срещата със стоящата се сграда на Златовръх 1 измина време и …  моментът на реално взаимодействие с Карол беше, когато бях студент в първи курс – на лекция на Александър Николов, в която той коментира индексите на БФБ и прогнози за следващите месеци. Още тогава Александър Николов обяви за предстоящата програма, но уви, за кандидати 3-и и 4-и курс.

През годините напред аз продължавах предимно с FX, изпробвайки различни стратегии, търсейски индикатори и кой от тях е по-добър и би дал по-добра прогноза за предстоящи движения.

Кандидатсвах в Карол през 2013г. Последва assessment center, face-to-face интервю, и известие, че съм одобрен за програмата на Карол. Случва се така, че за момента, за който си се подготвял доста време, не като документи за кандидатстване, а цялостно – акумулиране на знание, опит, страст, идеи … за да може да е наличен приличен набор от гореспоменатите, е напълно възможно да стане факт!

Постепенно дойде и 1-и юли 2013, когато срещнах и официално останалите колеги, с които определено лесно и бързо намерихме общ език. Но да не се отплесвам в тази вълна на Карол, но не мога да не споделя прекрасното усещане да си сред хора на сродна възраст, със същите амбиции, същата визия за живота и отговорността, която всеки има в себе си.

По-полезно за всеки бъдещ сърфист по вълните на Карол, би било да разбере защо Карол е мястото за добър старт, какво можеш да извлечеш от всеки с когото се срещаш, разбира се, как да изразиш себе си, страстта си за професия в сферите финансови пазари, асет мениджмънт, M&A,  застраховане. Какво се промени след лятото в Карол, какво следва оттук нататък и, естествено … вдъхновението.

Защо Карол е добър старт?

Едно от малкото места, където уважението витае във въздуха, респектът към личността е определено осезаем. Имал съм щастието да  бъда винаги в работна среда, където  респектът е бил на прекрасно ниво, а като стажант са ми били поверявани отговорни задачи. Но всички сте чували неприятното „копиране и папкоразнасяне” в огромна част от стажовете на други места, различни от Карол. Заедно с пиедестала на респекта, в Карол  индивидуалната ви позиция, по какъвто и да било въпрос, е винаги уважена и приятно обсъдена от 12 гледни точки[2]. Резултатът е още и още и още генерирани идеи, което доставя огромно удоволствие. Смело мога да кажа, че Карол е място, където бива стимулиран потенциалът за увеличаване на трептенето на конеца между ушите, а идеята ти е Ц-Е-Н-Е-Н-А! Едва ли има несъгласни с мен, че по-голямо удоволствие от това свободно да изразиш мнението си, да представиш своите 12 гледни точки – смело – смело да направиш божествен апотеоз – е повече от прекрасно усещане. Несъмнено и успехът е запазен само и единствено за смелия и устремен човек, който знае кой е неговият океан и иска да сърфира дългосрочно.

Какво ти дава?

А ти какво даде? Какво ще дадеш? Аз се питам дали е достатъчно, това което правя и което съм направил. Питам се дали към текущия момент образователният ценз , дали изказът , дали презентацията са издържани от количествен и качествен аспект. В този ред на мисли, отговорът на въпроса „Какво ти дава Карол?” е функция от това какво даваш ти! Колко въпроса зададе, как ги зададе, какво показа, че знаеш и, разбира се, достатъчно ли се раздаде? В Карол имаш шанса на много срещи, на широка дискусия за финансовите пазари, на свобода на мисълта в проекта, който ще разработваш. Ако пък случайно не знаеш коя е твоята вълна – ще успееш да я видиш, а и да я яхнеш.

Какво се промени след Карол?

Немалко неща. По време на стажа в Карол успешно завърших бакалавърската си степен, създадох контакти, за които бих казал, че имат пълния потенциал да са много дългосрочни и стабилни. Най-голямото влияние, което оказа програмата в Карол беше осезаемата промяна на хоризонта ми! Хоризонтът на инвестиране, дългосрочен и стабилен ръст. Ако предишният ми хоризонт беше в стил 8 пъти Benjamin Graham[3], то той вече е 8 пъти Warren Buffett, а страстта е 12 пъти George Soros. В този момент не мога да пропусна и думите на един от нашите божествени лектори – Никифор: „Инвестирането е игра на интелекта!”. Вълните на Карол те отнасят в дългосрочния тренд, а ти трябва да си лицето, което прогнозира къде е support и къде е resistance.

Какво следва и какво ме вдъхновява?

След Карол за мен последва магистратура в Англия. Лятото на 2014 разработих собствен модел за тъгуване на финансови инструменти, наречен CRISDEMA, базиран на принципите на техническия анализ. Щеше да е много постно дисертацията ми да няма иновативност и дългосрочен тренд за приложение 😉

А какво следва? Следва КАРИЕРА ….
През 2015 предстоят CFA и FRM. Предстоят още много финансови инструменти да бъдат оценени, разбира се, от 12 перспективи. Следва дългосрочен тренд на развитие в сферата на финансовите пазари и инвестиционен мениджмънт.

А вдъхновението – унисон с тренда и вълната!”

Може да изгледате и кратко видео с Руслан по време на Карол Корпоративен университет:

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>