Кое е най-доброто решение за пестене на пари по зимните курорти?

Зимата е периодът, в който най-много туристи се отправят към планините за практикуване на зимни спортове. Удоволствието, което ни дава карането на ски, сноуборд или просто разходката сред красивата природа, е несравнимо. Важно обаче е да помислим и за сигурността си в планината.

planinska-zastrahovka-karoll-standart
За съжаление, инциденти се случват, а услугата планинско спасяване струва скъпо.

За да сме спокойни, на българския застрахователен пазар се предлага планинска здравна застраховка. Целта на застраховката е да покрие направени разходи от Планинската спасителна служба на БЧК по оказването на помощ на пострадал в планината, издирването, спасяването и евакуацията му в случай на нужда. Това е алтернатива на директното разплащане с планинската спасителна служба.

Разходът за планинска застраховка е толкова минимален, че по-важното в случая е да имаме желанието да се погрижим за себе си. Застраховката е по възможностите на всеки, който практикува планински спортове и туризъм. Тя е на стойност около 20-30 лева на година за лимит на разходи до 1,000 лева на година (лимитът за разходите започва от тази сума и се избира от клиента). Полицата може да се сключи и само за периода на ски сезона – един, два, три месеца или повече.

За сравнение, при нещастен случай на ски писта, за спасителната работа на планинската спасителна служба цената е 400 лева и цената за  транспорт – 160 лева, така се заплаща общо 560 лева. Акция за спасяване с хеликоптер обаче струва 2,800 лева на час. На фона на скъпите ски екипи и оборудване, които голяма част от нас си позволяват, годишната сума за застраховка изглежда пренебрежително малка.

Планинската здравна застраховка отдавна е практика за жителите на европейските държави.  Там е немислимо да караме ски или планински велосипед, да практикуваме алпинизъм, сноуборд, парапланеризъм, да сме дори в ролята само на туристи и да нямаме планинска застраховка. Ако не си е направил застраховка, пострадалият във всички случаи следва да заплати в брой разходите по спасителните операции.

Наслаждавайки се на любимите си занимания  в планината, вземете превантивни мерки с планинска здравна застраховка и прекарайте една незабравима безаварийна зимна ваканция.

 

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>