Три неща, с които да се защитим от отказ за плащане по застраховката ни

Често срещано оплакване от българския потребител на застрахователни услуги е неплащането на застрахователите. Невинаги вината за това е само на застрахователната компания. Част от нашите задължения като потребители е да изберем застрахователната компания и продукта, който ще ползваме така, че да отговарят на нашите нужди и да покрива рисковете, от които искаме да се предпазим.

Ето три неща, които ще повишат застрахователната ни култура и ще ни направят по-взискателни потребители:

1.Запознайте се с възможностите, които предлага застрахователния пазар

Защита от отказ за плащане по застраховкаПроучете кои са застрахователните компании, които предлагат застраховките, от които се нуждаете. Постарайте се да се спрете на поне три, но не повече от пет компании, чиито цени и условия да проучите. Решете с кой от участниците на застрахователния пазара ще работите – в България можете да закупите застраховка по някой от следните начини:

– Директно от офиса на застрахователна компания;
– От застрахователен агент, който представлява една застрахователна компания и предлага нейните продукти;
– От застрахователен брокер, който може да предложи избор между продуктите на няколко застрахователни компании;

2.Изисквайте максимална информация за покритията по застраховката, която Ви интересувa

Когато се запознавате с офертите за застраховките, които Ви интересуват, обръщайте внимание на точната формулировка на рисковете от всеки застраховател. Изисквайте да се запознаете с oбщите условия по застраховката преди сключването, още докато проучвате предложенията . Само така ще сте сигурни, че събитието, от което искате да се предпазите, е покрито. Например, искате да застраховате имуществото си срещу риска от кражба. Прочетете какво покрива търговското название кражба в общите условия към застраховката. При някой застрахователи се покриват щети само от кражба чрез взлом и ако бъде извършена кражба с шперц или друг инструмент, без да бъдат оставени поражения при извършването й, застрахователната компания няма да плати обезщетение. Трябва да искате към застраховката Ви да бъде включен и риска кражба с техническо средство, за да нямате проблеми при евентуално събитие.

Внимателно разгледайте дали няма рискове, по които застрахователят е определил лимити и ограничения, които не ви устройват. Например, ограничение в завеждане на застрахователни събития на паркинг по застраховка каско. Или по-ниска сума за изплащане по риска земетресение от общата сума, на която сте застраховали имота си.
Разберете има ли самоучастие (франшиз) по застраховката и какъв е размерът му. Помолете да ви разяснят как ще се прилага то в случай на щета.

3. Изисквайте пълна информация за действията в случай на застрахователно събитие

Изяснете предварително как трябва да постъпите и какви документи ще се изискват от вас в случай на застрахователно събитие. Запознайте се със сроковете за обявяване на застрахователното събитие, неспазването им би довело до отказ от изплащане на обезщетение.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>