Партньорите на Арт семестър 2015: Timeart.me

Време за изкуство в обученията на Корпоративен университет Карол. Време за култура в нашия проект Арт семестър, който тази година има още един нов партньор – TimeArt.me. Заедно ще изграждаме онзи изтънчен вкус в областта на изящните изкуства и финансите, ако развием едно от обичайните определения за култура. Ще допълваме знанията си и ще споделяме ценности. Този път с изкуствовед, мениджър, автор.

Vanya Dimitrova-TimeArtЗа Ваня Димитрова

Създател на TimeArt с опит в онлайн медиите и изкуствовед по професия.

За Timeart.me

TimeArt е сайт за култура и изкуство. Сайтът предлага информация за всички сфери на изкуството от България и света под формата на новини, ревюта, събития, интервюта, репортажи, анализи и др. Специален фокус в медията са представянията на млади и непознати творци и проекти.

Защо Timeart.me?

TimeАrt е времето, което отделяш за изкуство – което отделяш за себе си, опознавайки един свят на различни, интересни, вдъхновяващи хора и творбите им.

Какво ви различава от другите сайтове за изкуство?

Сайтът съчетава информация за културния афиш с аналитична. От друга страна е единственият сайт, който има фокус да подпомага малко известни артисти, давайки им поле за популяризиране. Различно съдържание от другите подобни медии предлага и богатата информация по отношение на чуждите артисти, които се представят. В TimeArt липсват и т.нар. „жълти” теми, които често съпътсват културните рубрики в другите медии. Държим на качеството и обективността и влагаме много старание в тази посока – нещо, което отново рядко се забелязва в оналйн медиите за изкуство.

Тази година в Арт семестър често ще става дума за технологиите в изкуството. Това ли е най-модерната тенденция?

Тенденциите в изкуството са много и разнопосочни. В 21 век не можем да кажем, че изкуството е глобално обединено от една тенденция. Технологиите в изкуството са по-скоро естествено развитие на нещата. Използването на технологиите за създаването на изкуство и самите технологии като изкуство са в ритъм със световния пулс. Но, имайки предвид, че изкуството винаги е било поне една крачка пред света в много отношения, трябва да признаем, че фокус в изкуството отдавна не е използването на самите технологии, а анализа на идеята за технология и бъдещето й в човешкото развитие.

В това отношение как се развива българският пазар спрямо европейския или световния?

В последните няколко години българския пазар се развива по-бързо и по-добре, макар и пак да остава много далеч от световните и европейските пазари. Все повече творци остават в България да творят – без да се плашат толкова от липсата на пазар, а по-скоро стараейки се да го създават. За това помага много интернет, социалните мрежи, както и някои политики за финансиране на Европейската комисия, например. Факт е, обаче, че много голяма част от творците все още предпочитат да творят навън, най-вече заради средата, в която попадат там и възможностите, които им дава средата. Тук това липсва все още.

Връзката между финанси и изкуство по какъв начин присъства в timeart.me?

Връзката е навсякъде и постоянно, макар и не винаги директна. Когато говорим за успешни проекти и артисти и за слабо популярни такива, когато описваме постижения на институции в България и чужбина, когато интервюираме хора на изкуството, които говорят за пречките в работата им, което много често е свързано с финансиране, когато популяризираме финасиращи програми в сферата и мн. др. Винаги някъде в темата присъстват и финансите.

Ако Вие самата сте участник в Арт семестър, как бихте представила идеята за финансова култура и знания?

Устройството на света е такова в момента, че ако искаш да си активна част от него е задъжително да имаш поне базова финансова култура. Когато говорим за артистите – още повече. Всеки един артист е самостоятелна единица и трябва да мисли за себе си като за цяла фирма, която трябва освен да твори, трябва да умее да се презентира на правилното място и по правилния начин, след това трябва да знае какво да прави с продукта си, да е наясно какво е неговото място на пазара и как не само да го задържи, но и да развие и т.н. Всички тези неща са свързани с развиване на бизнес, което е невъзможно без познания по финанси.

Какво Ви накара да подкрепите Арт семестър?

Арт семестър е една много добра и смислена инициатива. Повечето артисти в България първото, което трябва да разберат е че имат нужда от такова обучение. Факт е, че в трудната обстановка в която живеем, хората повече мислят за самите проблеми, а не за тяхното решение. Арт семестър им дава идеята за разрешение на проблем и запълва сериозна празнина в сектора, в който липсва такова обучение или е недостатъчно.

Каква е Вашата провокация към художниците, които ще влязат в света на финансите, въоръжени само с любопитство и четки, например?

Да идентифицират своя пазар и да намерят най-добрия начин да му се представят.

 

Вижте другите партньори на Арт семестър:

Smartnews.bg

Uchi.bg

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>