Когато художниците рисуват бикове, капиталовите пазари тръгват нагоре

Една позитивна прогноза, основана не на фундаментален или технически анализ

Очарователен абсурд – художници да коментират капиталовите пазари! Не, художниците нито искат, нито могат да правят това. Има достатъчно специалисти, инвеститори, журналисти и други желаещи да прогнозират трендовете. Особено в периоди като този, в момента, желаещите да говорят за пазарите са повече от разбиращите какво всъщност се случва.

DSC00243

Художниците имат друг подход – те откриват, виждат и пресъздават идеята си за пазарите, парите, посоките, инвестициите. Създават нови понятия, измерения, валути, индекси. Е, не всички художници, естествено. Има една цветна група млади търсещи, знаещи и талантливи момичета и момчета (не изключвам хората около 50-те), които някак като между две творби станаха F-thinkers. Умишлено използвам това изписване. И заради асоциацията с F-Generation, и заради значимостта на случилото им се. Те вече са част от един глобален процес, който ги прави не просто по-модерни и по-адаптивни. Те вече придобиват осмия навик, както го нарече Стивън Кови.” Вече не е въпрос на избор в днешния свят – това е цената, за да влезем в играта. Но за да оцеляваме, да благоденстваме, да сме иновативни, да напредваме и да сме водещи в новата реалност, ще изисква от нас да наградим над ефективността и да я надскочим. Нуждата и повикът на новата ера са за съвършенство.”

DSC00261

Именно към това съвършенство тръгнаха мотивираните арт хора, които станаха част от обучението по финанси – Арт семестър. Те поискаха да надскочат себе си и не просто да следват новите реалности, а да бъдат от хората, които ги създават.

Когато чувате, че борсите се сриват, печалбите се изтриват, пазарите навлизат в меча територия, не ви ли се иска да разбирате какво всъщност се случва и как това ви засяга? Заплашени ли са вашите пари и ще падат ли още лихвите по банковите депозити? Можете ли да направите нещо? Има ли смисъл всеки един от нас да прави нещо? И какво е то?

Могат ли арт хората на Арт семестър да отговорят? Да. Къде с повече, къде с по-малка увереност. Но вече като чуят новини за борсовите индекси, едва ли ще се чувстват така, както когато слушат за големия адронен колайдер (цитирам един от участниците : ))

Какво направиха художниците? Дойдоха да се обучават в една финансова институция с откритостта и любопитството на модерния човек, който разбира, че знанието е много повече от информацията в интернет. С размаха на твореца, който създава нова реалност и разбива ментални модели.

DSC_1975

Двама от тях вече са на картата на съвременното световно изкуство като част от глобалния проект на Лучано Бенетон и колекцията Imago Mundi. Картините на всички български художници, представени във Венеция, са „Спасени мечти”. Спасени от ограниченията на хората и мисленето, от клишетата и предразсъдъците, от материалното и безличното. От ежедневното.

Това спасяване на мечтите ни показват и арт хората, които започвайки да учат за инвестиране и управление на бюджети ни системно мислене, за каквото много мениджъри мечтаят и изучават „петата дисциплина, както я нарече Питър Сенги. И ако вече използваме неговите понятия, те постигнаха промяна в ума (metanoia от гр.μετάνοια). Те увеличиха многократно възможностите си да творят своето бъдеще. Рисувайки. Инвестирайки. Надскачайки ограничените клишета за парите и изкуството. Или политайки над тях с крилете на Икар в триптих.

DSC_1928

Най-красивият резултат от тяхното обучение е изложбата, която подредиха с творби, вдъхновени от новите финансови знания. Те научиха как се прави бюджет, но няма да видите асоциации с активи и пасиви. Някои от тях нарисуваха валути (евро и долар), други снимаха „конски индекс”, трети „изковаха” нова монета – авторска парична единица. Но най-много са биковете.

Биковете и мечките като символи за движението на пазарите очароваха художниците и от първото, и от второто издание на Арт семестър. Една от младите художнички замени мечката с бик и нарисува пазар, на който биковете сменят позициите си. При това в едно жълто слънчево време. Мечките тотално са изключени от играта.

Един от скулптурите пък, направи фабрика, която винаги работи на печалба. И я остави да свети зелено. Послания, разбираеми за всички. От онези, които те усмихват. И ти дават усещането, че си на правилното място. И нещо още по-хубаво те очаква при следващата крачка. Или неочаквано. Какво мислите ще се случи с тази „фабрика”? Ще я купи някой ценител? Финансист ще я подари на ключов клиент? Предприемач ще я сложи на видно място в кабинета си? И аз самата неподозирах какви планове има за нея авторът. Той иска да направи IPO! При откриването на изложбата да пусне, рисувани от него акции и така повече хора да могат да инвестират в мечтата за успешната фабрика на бъдещето. Как точно би се случил творческият експеримент с първичното публично предлагане ще видим при откриването на изложбата : )

Най-резултатният художник доведе в салона на Карол няколко пъстри бика с още по-пъстрата им среда. F-thinker отнесе един от тези усмихнати бикове в Чикаго, а авторът продължи да ги рисува, инвестирайки времето си в позитивни послания.

Така очарователният абсурд – художници да коментират пазара – дава еднозначна прогноза. Пазарите ще тръгнат нагоре. Не заради икономически новини или фигури, разпознати в графиките на техническия анализ. Заради очакванията и работата на креативните арт хора със системно мислене, непостижимо за много организации. Творците посягат към съвършенството без страх, че ще се провалят. Нещо, от което всички трябва да се учим.

Финансовите знания дават неподозирана енергия на четките и изумяват дори самите художници. Дали ще бъдат така уверени и като инвеститори? Някои от тях вече си отговориха на този въпрос. Творческата интелигентност със сигурност е една добра основа за нова финансова култура. А това не е ли най-позитивната прогноза?

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>