Новата звезда в съзвездието докторанти на Карол

За него казват, че може да запали за науката всеки. Други се питат защо един учен избира да стане учител и да работи с ученици. Отговорът са десетките отличия, които запалените от него младежи печелят на състезания и олимпиади. Самият той скромно признава, че е запазил поне частичка съзнание на ученик. И се впуска в още едно приключение – „Музейко”. Там е един от тримата астрономи, който се радва на любопитните детски очи, когато им разказва за звездите и космоса.

DSC00474

Новата звезда в съзвездието докторанти на Карол е Никола Каравасилев. Астроном, учен, учител, комуникатор на науката, един от ръководителите на националния отбор  по астрономия. Вече и част от малката общност амбициозни докторанти, които спечелиха журито на Карол. Преди година той дойде в корпоративната библиотека, за да ни покаже как един български астроном може да „пренареди” звездното небе, като коригира огромен масив данни. Да, може би към определенията за него трябва да добавим и „програмист”, защото един от основните резултати на неговата дисертация ще е софтуер за корекция на изображения на кълбовидни звездни купове. Това би било „революция в света на инфрачервената астрономия”, при това – предоставена безплатно на световните учени, за да работят, тестват, надграждат, изследват. Да видят звездното небе по различен начин. „В науката никога не може да се каже кога ще бъде следващото революционно откритие, но не е изключено”, казва Никола Каравасилев.

Работата по тази амбициозна звездна задача съвсем не го отдалечава от амбициозната му задача да прави от талантливите ученици истински звезди на състезанията и олимпиадите по астрономия, астрофизика, физика, приложна физика. Наблюденията на метеори и променливи звезди, които прави една от неговите ученички, се включват в базите данни на Международната метеорна организация (International Meteor Organization – IMO) и на Американската асоциация на наблюдателите на променливи звезди, създадена от Едуард Пикеринг.

Тази мисия е изключително ценна и важна, нашето общество се нуждае от такива хора, които пренасят едно изключително чувство сред своите млади последователи, казва за него Таня Славова, носител на стипендията на Карол за 2014 г. Като нея мислят всички членове на журито, което единодушно решиха да дадат подкрепа за този млад учен, който не само с работата си като докторант в СУ „Свети Климент Охридски” развива българската наука.

Той е уникален човек и учител, който вдъхновява младите, допълват аргументите членовете на журито Петър и Росен Теодосиеви, издатели на сп. Българска Наука. Неговата работа с учениците е изключително важна за науката в България, твърди и първият докторант на Карол д-р Христо Илиев.

Медалите и отличията са много. Сега, като преподавател в СМГ, има в отбора си най-силните свои ученици, които искрено му се възхищават. Това, което го прави по-успешен е, че изключително много вярва в нас и ни подкрепя, разказва ученичката от 11 клас на СМГ Калина Стоименова. Тя смята, че Никола намира интересни начини да направи науката разбираема и интересна, като не само обяснява, но и показва на своите ученици и никога сложната материя не се свежда само до формули.

Това потвърждава и нейният съученик и съотборник Александър Иванов от 11 клас на СМГ, който посещава школата по Физика на Никола Каравасилев. Именно той го е запалил да се развива в областта на физика и е повярвал е в неговите качества. Резултатите – поредица успешни представяния, отличия и медали на национални и международни турнири. Показва и обяснява по доста креативен начин, прави материала по физика изключително достъпен и е огромен ентусиаст, казва Александър.

Без огромен ентусиазъм обаче, призьорът Никола Каравасилев, се отнася към медийния интерес към него и говори винаги скромно за себе си, прехвърляйки златните определения за него към учениците си. „Всички тези ученици, които в момента печелят медали, ще бъдат водещи специалисти в престижни световни центрове като Харвард, MIT, защо не в NASA и Европейската космическа агенция. Много бих се радвал, ако част от тях се върнат в България да развиват родната наука. Убеден съм, те ще развиват световната наука напред”. Не подценява успехите си, но не иска да ги изтъква, напротив чувства се некомфортно, сега, когато за стипендията писаха различни специализирани и новинарски сайтове.

Що се отнася до самата награда – стипендията на Карол, още преди получаването й, носителят заяви намерение част от нея да дари за лабораторно оборудване за школите по физика и астрономия във Физическия факултет на СУ. За какво точно –  ще се консултира с учениците. Целта му е всеки, който има интерес да може да се готви за експериментална работа по физика и астрономия по всяко време. Защото…той наистина много вярва в своите ученици и успехът им го прави щастлив.

Поздравления за Никола Каравасилев от целия екип на Карол!

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>