Моят конкурент е най-подходящият кандидат!

Вярвате ли, че някой би казал това, когато кандидатства някъде? Мислите ли, че можеш да представиш някого другиго за позицията, представяйки себе си?

Нашите кандидати за Карол семестър го направиха по един впечатляващ начин по време на центъра за оценка. Мотивирани, знаещи, интелигентни, амбициозни, активни…Те са кандидати за едномесечната ни  програма. Те са от учили, учат или обучавани в различни програми в елитни университети и специалности от Европа и САЩ. Те са кандидати-мечта за всеки работодател. Но те са кандидат-студенти. Те са кандидати за първия семестър на Корпоративен университет Карол. Те искат да получат повече от академични знания. Те са конкуренти. Но се борят като екип.

И всеки представя не себе си, а конкурента си като най-подходящ кандидат!

Е, само в една от задачите. Разказах им как Шлиман е избирал работници за своите разкопки – като ги канел на обяд и наблюдавал поведението им. Важно за него било дали ще посегнат към солта и пипера, преди да опитат ястието.

Заедно опитахме различни задачи и казуси, посягахме не само към знанията, но и към въображението и креативността. В нашия случай това е важно, защото оценяваме личностни качества. Имаше и академична сериозност, и хумор и сговорчиви клиенти.

На финала всеки един от участниците трябваше да напише каква идея е провокирал днешният ден и центъра за оценка. Съвсем в духа на нашите корпоративни ценности и идеята на Корпоративен университет Карол. Този път провокирах с реплики на Ранди Гейдж, защото едва ли някой от нас би оспорил, че истинският успех идва от силата на идеите.

„Най-ценната, уважавана и търсена валута в новата икономика ще бъдат идеите”.

Да си призная, очаквах лаконични отговори. Но се оказа, че думата идея е провокирала у всеки едва ли не желанието да напише есе, да даде обратна връзка, да изкаже на глас нещо повече от това, което е свикнал да отговаря на обичайните интервюта за подбор. Ще ви позволя да надникнете в някои от папките и заедно да прочетем, защото от конкурентната надпревара всички си тръгнаха заредени и мотивирани. И ни дадоха още идеи:

Карол семестър "Обучение в практиката", професия финансов консултант Карол семестър "Обучение в практиката", професия финансов консултант Карол семестър "Обучение в практиката", професия финансов консултант Карол семестър "Обучение в практиката", професия финансов консултант

 • Радвам се, че имах възможността отново да изпробвам уменията си за работа в екип и да предизвиквам креативността си. Запознах се с много млади и амбициозни хора и смятам, че свършихме чудесна работа. Благодаря на Карол за предоставената възможност. За пореден път доказахте, че сте наистина професионалисти в това, с което се занимавате. За пореден път се убедих, че успехът зависи от хората и екипната работа. Успях да открия нови черти в себе си, които смятам, че ще са ми от полза и мисля да ги доразвивам. Благодаря Ви!
 • Основната идея, която се породи у мен този ден в Карол е, че подобни инициативи трябва да бъдат насърчавани с оглед на това, че привличат най-способните и амбициозни млади хора в България. Радвам се, че успях да се запозная с толкова амбициозни конкуренти и способни хора като колегите от Вашия екип!
 • От днешния ден разбрах, че е изключително важно човек да не спира да се развива и да инвестира в себе си. Успях да се запозная с останалите кандидати, което ми повлия мотивиращо, с оглед амбициите и желанията им. Независимо от Вашия избор за Карол семестър, смятам, че този вид интервю ми повлия много положително.
 • Днешният ден е изключително полезен за мен, защото се запознах с хора със сходни на моите интереси. Радвам се, че дори за няколко часа бях част и усетих малко от атмосферата на Карол и ще се радвам да бъде за по-дълго.
 • Радва ме да видя, че има млади, амбициозни хора. Обичам да наблюдавам действията им. Хареса ми как реагират в различните ситуации. Винаги има какво да научиш от тях. Като идея – да продължават такива срещи, в които да се учим взаимно.
 • Днешният ден ми показа, че подобни преживявания могат да са много приятни, както и образователни. Научих, че в България има голяма група от кадърни млади хора с интереси във финансите. Намерих и много интересни за разговор хора, които биха били добри приятели. Благодаря за предоставената възможност!
 • Днешният ден беше много ползотворен за мен. Харесва ми факта, че Карол оценява стажантите по един различен начин, а не само със стандартно интервю. Много съм доволна, че успях да работя в екип с хора, които имат подобни на моите интереси. Тези часове бяха много полезни и интересни за мен, тъй като имах възможността да участвам в реални бизнес казуси.
 • Днес се убедих за пореден път, че участието в проекти, където трябва да се „продадеш” най-добре и да бъдеш избран, са изключително полезни за един млад човек. В тях той се учи не само на нови техники за продажба на идеи и продукти, упражнява се, добива опит от резултатите, които получава, подчертава положителните си черти и ги доразвива, а недостатъците си да елиминира. Благодаря за възможността!
 • Добих малко по-добра представа какви са основните качества, които се изискват от един финансов консултант. Днешният ден допринесе за мотивацията ми да уча все повече неща и да придобивам колкото се може повече знания. Запознах се с много млади и амбициозни хора, от които мога да заимствам качества в бъдеще.
 • Днес прекарах едни изключително приятни и полезни за мен часове. Времето минаваше бързо, докато разигравахме задачите и казусите. Това, което ми хареса най-много е, че беше предизвикан да излезе на показ мислещият човек у нас, да реагира на момента, максимално адекватно. Почерпих един страхотен опит за това как да общувам по-освободено и да съумявам да изразя себе си. Подобрих своите умения да работя в екип и да бъда конкурентноспособна. Организацията беше безупречна, което спомогна за адекватното и бързо представяне на задачите, които ни бяха зададени. Благодаря за възможността да бъда част от днешния ползотворен ден!
 • Днешният ден беше изключително интересен, забавен и ползотворен. Работата с нови хора, които са също толкова амбициозни, колкото самата аз, е много приятна и мотивираща. Възможността за екипна работа с умни и можещи хора винаги ми е действала стимулиращо и подтикващо да дам най-доброто от себе си. Мотивацията ми в момента е дори по-голяма отпреди!

Както пише Ранди Гейдж в „Рискът: новата сигурност”, „когато имате правилната цел, нормално е да се запалите. Ще искате да я постигнете и ще го сторите.”

Ще го сторят и някои от нашите кандидати, запалени от своята ясна цел. Благодарим на всички за активното участие, креативността и желанието да станат част от първия випуск на Карол семестър! Наистина кандидатурите са много силни. Финалът е на 11 юни. Успех на 12-те финалисти!

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>