Как да избера подходящата спестовна застраховка Живот?

Според електронното издание CNN Money, спестовните застраховки Живот не се купуват, те се продават. Искаш или не, застрахователните агенти те намират и рано или късно някой успява да уцели точния момент, в който неговото желание да направи поредната си продажба и нашето отношение към живота съвпадат и водят до сключването на застрахователна полица.

Застраховка ЖивотТъй като става въпрос за сериозни и дългосрочни финансови решения – не би било удачно да си кажем, че ще оставим застраховка да ни намери. Както гуруто винаги намира ученика, когато той е готов, така и застрахователният посредник ще се появи, когато му дойде времето!

Целта на настоящия материал е да помогне на клиента да осъзнае причините и целите си при сключване на спестовна застраховка Живот, а не да го откаже от ползването на подобни прудукти.

Тези продукти са много добро решение за голяма част от хората в България, но сключени по правилния за тях начин. Защото в противен случай, ако човек не е достатъчно запознат със спецификите на застраховката и е действал необмислено при подписването й, е твърде възможно е на един по-късен етап да остане разочарован. А точно това са случаите, в които слушаме разкази за лошите застраховки и застрахователи, които ни ограбват.

Ключът към добрата спестовна застраховка Живот е осъзнатото решение за ползването й и проучването на пазара. Защото само ние сме отговорни за вземането на решения в собствения си живот, а най-лесното нещо е да прехвърлим вината върху някой извън нас, било то застраховател или продукт.

Все пак, кой са важните неща и какви са трудностите, с които можем да се сблъскаме ?

1.Какво искам да постигна с ползването на подобен продукт?

За всеки човек идва момент, в който се замисля за планирането на финасовото си бъдеще. Най-вероятно това е моментът, в който е добре да проучим и възможностите, които предлага дългосрочното спестовно застраховане. Искате да си осигурите допълнителна пенсия, да спестите пари за образованието на детето си, да се научите да бъдете по-дисциплинирани финансово, да защитите семейството си в случай на непредвидени събития или просто да получите добра доходност от инвестициите си? Искате да инвестирате или съхраните някаква сума пари за неопределено време? Разбира се може да има и повече от един верен отговор. Добре е да знаем, че спестовните застраховки са едни от най- толерираните продукти за продажба от живото-застрахователните компании. Агентските структури на застрахователите са създадени с цел да се продават предимно тези продутки. Това е и причината, поради която биват предлагани и по малко по-агресивен начин. Не е изключено да се опитат да ви убедят, че с тази застраховка можете да постигнете всяка една от изброените по-горе цели. За съжаление, това не е точно така. Вие трябва да проучите възможностите за застраховане. Ползватето на тази услуга самостоятелно или в комбинация с друг вид финансов продукт може да Ви даде добро решение.

2.Пресметнете внимателно за колко дълъг период ще ви трябва и каква сума можете да си позволите да внасяте

Спестовните застраховки Живот, независимо коя е компанията, която ги предлага, се базират на следните неща:

– възраст на клиента
– срока
– месечна вноска, на база на коят се смята годишна застрахователна сума

След изтичане на периода, клиента получава договорената застрахователна сума плюс натрупатата допълнителна доходност. В случай на фатално събитие застрахователната сума се изплаща на посочените ползващи лица. При желание на клиента могат да бъдат добавени и допълнителни застрахователни или спестовни покрития.

Две са най- важните числа, върху които трябва да помислите и определите – премията, която да внасяте и срока, за който да я сключите. Затова е важно да знаете за какво ще ползвате застраховката, така можете да пресметне внимателно за колко години ще Ви трябва покритието. Определете срока точно според вашите нужди. Ако искате пенсия, изчислете след колко години ще се пенсионирате, ако сумата ви трябва за обучение на детето Ви, изчислете след колко години ще учи в университет.
При определяне на премията най-важното нещо е да сте сигурни, че сумата е по силите Ви и няма да затрудни бюджета Ви. Само така може да имате увереност, че ще успеете да поддържате полицата до края на периода. Ако Ви е трудно да определите сумата, знайте че 10% от месечния или годишен доход се приема като разумно решение. Тъй като този вид застраховка е дългосрочен продукт, прекратяването й не е изгодно за Вас! При откупните стойности (сумата, която се получава при преждевременното прекратяване на договора) получавате по-малко пари отколкото реално сте внесли по полицата. От там идват и най-големите разочарования за клиентите.

3.Възраст

Вземането на решение за сключвнае на точно този вид застраховка никога не е крайно належащо, но ако все пак го обмисляте, не отлагайте прекалено дълго. Колкото по млади сключите подобна застраховка, толкова по изгодна е тя като финансови параметри.

4.Определете нивото на застрахователна защита, от което се нуждаете

Най-голямото предимство на застраховката е застрахователната защита. Тя дава сигурност, че ще постигнете целите си независимо от непредвидените обстоятелствата в живота Ви. При трайна загуба на трудоспособност, над определен процент се изплаща обезщетение, клиентът е освободен от вноски до края на периода и след изтичането на срока се получава договорената застрахователна сума плюс начислена доходност. Тук е голямата разлика спрямо другите инструменти за спестяване и инвестиране. При тях в случай на подобно събитие парите ще бъдат използвани и най – вероятно похарчени не по първоначалното предназначение. В зависимост от вашите желания може да изберете по-висока или по-ниска застрахователна защита. Помислете дали искате да има застрахователно покритие и върху други членове от семейството Ви.

5. Разделете спестяванията и краткосрочните инвестиции от спестовтата застраховка Живот

Ако искате да се научите на финасово планиране, застраховката също е добър вариант, защото ви обвързва с регулярни вноски, които отговорно внасяте и знаете, че не е разумно да изтеглите за поредната почивка или скъпа вещ.

Но, помнете ако искате да имате бързо ликвидни средства – спестовната застраховка Живот не Вашия продукт. Ако искате инвестиция с по-висока доходност, тогава най-добре проучете възможностите, които предлагат взаимните фондове. Разбира се, винаги е възможна комбинация между няколко продукта, което е най-добрият вариант, стига да можем да си го позволим.

6. Проучете пазара и сравнете няколко оферти

Застрахователния пазар в България е достатъчно развит за да имате избор между няколко застрахователни компании, които предлагат качествени продукти. Съберете поне три оферти и ги анализирайте внимателно, за да прецените кой от тях отговаря най-добре на изискванията ви. Добър вариант е за този вид консултация да ползвате застрахователен брокер. Той ще ви спести времето за събиране на оферти и ще ви изготви цялостен сравнителен анализ на събраните предложения.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>