Гост-лекторите в Арт семестър 2015: Величка Атанасова

Мечтайте смело!

Тя е фотограф, моден дизайнер. Учила е вътрешен дизайн и проектиране на мебели – професия, която никога не е упражнявала. У нас е била манекенка, в Париж започва в един вестник. Тръгва, за да остане за малко, а се случва така, че остава завинаги. Вече почти 15 години. Там е семейството и, двете и деца. Прави това, което обича – снима и представя България. През последните две години съчетава две свои страсти – фотография и мода. В столицата на изкуството и модата. Снимките й са върху дрехи – лимитирани серии за ценители. Развива свой бранд и ще говори за твореца като бранд в Арт семестър тази година.

velichka-atanasova-karoll-blogЗа краткото време, което ще имате за среща с участниците в Арт семестър какво бихте искала да ги научите? За какво да ги вдъхновите?

Първо искам да ви благодаря за поканата и да ви поздравя за новаторската идея на този проект. Да бъдеш артист и да се издържаш от това в днешно време си е цяло геройство. Споделяки личния си опит с вас, ще се радвам ако успея да ви помогна да осъществите мечтите си. Защото именно те, мечтите ни са главната движеща сила. Някой беше казал: Човек е голям,колкото са големи мечтите му”.

Не се страхувайте да мечтате.–мечтайте смело.

С какво Ви спечели Арт семестър?

Приех да бъда гост-лектор на Арт семестър, защото проектът ме впечатли с новаторството за българската публика. Самата аз се интересувам от всичко, свързано с личната инвестиция в сектора на изкуството. Темата е обширна и по нея можем много да говорим. За час ще ни бъде трудно да са запознаем с всички аспекти. Но този един час е достатъчен, за да научите много.

Участвала сте в един интересен проект :”Представете си сега…” На Айфеловата кула са поникнали корени. Вие сте била фотограф на това провокативно арт събитие, което е било интерпретирано по различен начин. Нашата провокация към участниците е „Нарисувай инвестиция”. Ако сте фотографът, който ще снима изложбата след нашето обучение, какво предполагате, че ще улови обективът Ви?

Проекта над който работих – ”Представете са сега”, беше много интересно начинание, което се проведе в няколко големи града, по едно и също време с артисти от различни сфери от изкуството. Едни от много впечатляващите моменти беше, когато група артисти смачкаха един трактор, специално докаран от Полша. Имаше група артисти, които рисуваха с вода и танцуваха пред Айфеловата кула. Ирански артист представи пърформанс за ужасите, на които са изложени всички артисти в родината му. Поканата да бъда един от фотографите на това събитие дойде лично от заместник кметицата на кметството на 16 квартал на Париж. Самата тя се беше запознала лично с работата ми като фотограф покрай изложбите ми на оградата на българското посолство, на Люксембурската градина и други мои изяви.

Що се отнася до въпроса как бих снимала вашето обучение…трудно мога да отговоря. Моето включване ще е онлайн и ще е по-трудно да уловя творческото настроение по време на семестъра.

Самата Вие вече развивате своя марка, съчетавайки два вида изкуство – фотография и дизайн. Успявате да правите това в Париж, да продавате авторски дрехи в модната столица. Каква беше инвестицията, която направихте, за да осъществите тази своя мечта и сега тя да ви носи доходност : )

Историята на ВИЖОЛИ КОНСЕПТ започна преди много години. Тя е сливането на три мои професии – мода, фотография и вътрешен дизайн. Инвестицията е огромна от гледна точка на време, знания и умения. И малка от гледна точка на финанси.

Аз имам късмета да бъда поддържана от семейството си.

Поемате ли големи рискове? За Париж сте заминала загърбвайки една агенция за модели, отивайки в един напълно непознат и необещаващ нищо несигурен свят?

Обичам да мечтая и да осъществявам мечтите си. За това е нужна смелост и авантюристичен дух. Навремето заминах „за малко” и вече 15 години съм тук. Въпросът е малко или много са 15 години? Като дилемата с чашата: Наполовина пълна или наполовина празна е ?

Мислите ли, че за да успее в чужбина днес един български творец трябва да бъде рисков играч? Виждате ли такава връзка – колкото по-голям риск поема един творец, толкова повече да печели от творческите си проекти?

Голяма част от вас са поели по пътя на артиста. Но разликата между „артист по душа” и „артист по професия” е голяма. Не всеки може да понесе живота на артиста. Живот изпълнен с несигурност. Когато си такъв, разполагаш с времето си, но нямаш финансовата сигурност. Когато си на заплата е обратното – знаеш, че всеки месец си финансово осигурен, но свободното ти време е ограничено. Въпрос на личен избор и мироглед. Артистът е авантюрист и човек който обича да поема рискове. Всички вие, които сте в Арт семестър, сте авантюристи – поели сте риска да инвестирате в себе си и да се преборите със собствените си страхове от неизвестното бъдеще.

Каква е следващата мечта, която превръщате в проект?

Вие в момента я осъществявате.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>