Гост-лекторите в Карол семестър 2015: Емил Петров

В LinkedIn профила му има само две компании, посочени като работодател. Настоящата, Nomura International, в която е управляващ директор и Lehman Brothers, където работи от септември 1999г. до краха на легендарната инвестиционна банка. От там си тръгва като изпълнителен директор, а попада веднага след завършване на академичното си образование – MBA по финанси, икономика и бизнес в University of Pennsylvania – The Wharton School. Преди това завършва Regent’s University London с бакалавърска степен по European Business Administration. Член на The Bulgarian City Club в Лондон, партньор на Карол семестър.

Ако нищо не знаем за Вас, как ще се представите?

Emil Petrov_printЕдин от многото българи, работещи в големите финансови центрове. Мисля, че в Лондонското сити или на Уол Стрийт има повече българи на глава от населението от колкото представители на повечето други нации за които се сещам. Това твърдение, разбира се, не е базирано на статистически анализ.

Не се появявате често в медийното пространство, но сега ще бъдете в компанията на амбициозни, любопитни и будни студенти. Със сигурност ще ви питат за Lehman Brothers. Какво бихте искал да разберат за историята, която може би някои от тях са изучавали в университета?

Препоръчвам книгата “The Devils Casino: Friendship, Betrayal, and the High Stakes Games Played Inside Lehman Brothers”, която описва историята преди всичко на хората на върха, отколкото самите финансови операции и събития. Както често се случва в бизнеса, човешкият фактор е решаващ, а събитията и характерите са достоверно представени в тази книга, поне дотолкова, доколкото аз съм запознат.

За Вас лично какво е Lehman Brothers?

Голяма част от професионалният ми и житейски опит е резултат от работата ми в Lehman Brothers – за добро и за лошо.

Кое е най-важното, което лично Вие научихте там?

Lehman Brothers беше една от трите най-големи банки в областта, в която работя. Имах възможност да се уча от някой от най-добрите спетциалисти в тази област. Също, за щастие, моята работа не е свързана с поемане на риск, така че мога да спя спокойно че не съм допринесъл за краха през 2008 година.

Изградихте 9-годишна кариера в банката. Прескачахте ли стъпъла или имаше ясно начертана стълба, по която всеки може да върви при определени условия?

Не съм прескачал стъпала, но и много ясно начертана стълба не е имало и продължава да няма. Налага се да се реагира на променящите се обстоятелства. Във всеки смисъл на думата.

Имате ли представа колко българи работеха в банката, на какви позиции, как се развиха след това?

Горе-долу. През един период имаше 5-6 българи със същото фамилно име! Един от по-известните ми колеги в самото начало беше Кирил Сакскобурготски.

Какъв е начинът един амбициозен студент да попадне в банки като Lehman Brothers и Nomura?

Има различни начини, но първата стъпка е да разбере какво и защо иска да прави. Предимно за себе си, въпреки че в последствие това е важно и за интервютата.

Какво от японската бизнес култура беше най-предизвикателно за Вас, когато започнахте работа за Nomura International?

Хм, за сега не съм срещнал много големи „предизвикателства“ в това отношение. Работя предимно с европейски колеги и с европейски клиенти. Освен това, инвестиционното банкиране е един от най-глобализираните бизнеси и културните разлики не са толкова доминиращи, колкото в други области. Естествено, важно е човек да е адаптивен и да проявява усет за други култури. Например, не се опитвай да отговаряш на японски поклон, освен ако не си сигурен че знаеш как точно да го направиш…

Помага ли по някакъв начин The Bulgarian City Club в Лондон на българските студенти?

Със сигурност се опитва да помага. Бих казал, предимно като предоставя платформа за създаване на връзки. Напоследък нямам възможност да съм активен в клуба, така че може и да пропускам нови инициативи.

Ако с едно изречение имате възможност да вдъхновите бъдещи финансисти, които в момента имат повече мечти, отколкото опит, какво ще им кажете?

Всичко предстои – и най-доброто, и най-лошото. Не е много конкретно и не знам дали звучи вдъхновяващо, но ако ви звучи добре, значи вероятно ще ви хареса.

Благодаря Ви, че приехте да бъдете гост-лектор в Карол семестър 2015. Очакваме срещата с Вас на 3 юли!

До скоро.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>