Гост-лекторите в Карол семестър 2016: Наско Йорданов

CV-то му е wow за всеки студент по финанси. При това висшето си образование започва от България, УНСС. Много често студентите смятат, че ако не попаднат в таргет университетите, после нямат никакъв шанс за кариера в големите финансови центрове и мечтаните инвестиционни банки. Завършва средно образование в Колеж по електронни системи -филиал към ТУ София, където получава приз за  „Най-добър студент” през 1995-та. Завършва магистратура в УНСС по международни икономически отношения с отличен успех. Една година по-късно продължава обучението си в University of South Florida, USA, от където получава степен MBA. В годината на дипломирането си стажантска програма му осигурява място в Morgan Stanley. Една година по-късно вече работи в Goldman Sachs и заменя Флорида с Ню Йорк. Работи пет години и напуска като Assistant Vice President във Fixed Income Division. От 2008-ма досега е в Barclays Bank, Лондон. В момента е Vice President в отдела за стратегически сделки и структуриране.NaskoJordanov

Вие разбивате мита, че ако човек получи магистратура в България, няма шанс да се пребори за работа в елитните инвестиционни банки. Или сте просто едно от малкото изключения?

– Оптимист съм по рождение и живо вярвам, че всичко е възможно. Също така съм убеден, че животът на всеки един от нас се развива благодарение на низ от изключения и случайности. Ето защо вярвам, че ако човек поиска нещо силно и се фокусира пълноценно да го постигне, той има голям шанс за успех.

Първо сте учил Информационни Технологии, после МИО и МВА. Как с такова образование човек може да попадне като анализатор в Morgan Stanley? За големите инвестиционни банки всяка година някой от лекторите ни разказва как работят с таргет университетите и едва ли не наддават за едни и същи студенти.

– Съгласен съм,че HR отделите в инвестиционните банки дават предимство на „излетите по калъп“ CV-та. Тази сурова истина не бива да разколебава  кандидатите непасващи в „калъпа“. Техническите познания на силните и мотивирани студенти, които не са от таргет университетите, не отстъпват на познанията придобити в топ учебните заведения.  Това потвърждава, че в крайна сметка всичко опира до представянето на кандидата. В моя конкретен случай, успях да прескоча „HR ситото“ като тръгнах лично да обикалям офисите на инвестиционните банки във Флорида и да се представям пред техните служители със CV-то ми в ръка. Това впечатли един от ръководните мениджъри в екипа на Morgan Stanley, който ме покани на официален разговор и така ми открехна вратата към света на финансите.

Работата в Morgan Stanley ли Ви запали за финансите? Там ли решихте, че Вашият кариерен път е в инвестиционните банки?

– В моето семейство баба ми, която беше финансист и работеше в БНБ, още от малък ми говореше за лихви, депозити и заеми. Няма да забравя също така как от ученик следях във вестника валутните котировки и се чудех защо ли те трябва да имат толкова знаци след десетичната запетая. По време на средното ми образование реших, че искам да се занимавам с икономика и финанси и редом с ИТ учебниците почнах да чета Фредерик Мишкин „Money, Banking and Financial Markets”. Morgan Stanley допълнително подпали интереса ми към финансите и инвестиционните банки, но също така и ми отвори широко очите за стихийната сила на пазарите – от устремния подем по време на възход, до шумните сгромолясвания по време на падение.

Една година в Morgan Stanley достатъчна ли е да отвори вратите на Goldman?

– Това беше достатъчно само да ги открехне. Пълното отваряне на вратите на Goldman се случи благодарение на успешното преминаване през 4 дена интервюта с общо 14 събеседника и повече от 16 часа сумарно прекарани в разговори, въпроси и отговори. Може би и фактът, че бях първият българин, както и първият завършил University of South Florida кандидат за Mortgage Trading & Securitization екипа, направи историята още по заинтригуваща за самите Goldman. След мене, с разрастването на бизнеса, Goldman нае още трима българи и двама USF алумни, което показва, че стереотипът колкото и силен не е непробиваем.

Според Вашия опит, кое е определящо, за да попаднеш в мечтаната инвестиционна банка? Образование или подходящ стаж или работа в друга инвестиционна банка?

– За постъпването на начални позиции в инвестиционните банки образованието и стажа са определящи, като от тях стажът е много важен, особено ако образованието не е от таргет университет. За постъпването на позиции в средния ешелон, работата в конкурентна инвестиционна банка би било предимство, но това не значи, че е необходимо и достатъчно условие за наемане. На това ниво се гледа вече придобитият опит от предишната работа и специализираните технически познания, като образованието няма толкова голяма тежест. Но при всяко положение и за всяка позиция, най-важното след като се прескочи “HR ситото“ е да се покаже на наемащия екип как  кандидатът ще спомогне за развитието на бизнеса за в бъдеще.

Има ли наистина такъв омагьосан кръг – ако не си бил в подходящ университет не можеш да имаш подходящи стажове, а ако нямаш подходящи стажове, не можеш да се бориш за постоянна работа?

– Да, такъв стереотип съществува, но задачата на кандидатите, които не попадат в „калъпа“ е да намерят начин да разкъсат този омагьосан кръг. Веднъж успели с тази трудна задача, уверявам ви, че бъдещият работодател ще оцени по достойнство тази находчивост и шансът за бъдещи успехи е  голям. Няма нищо невъзможно.

За много студенти Goldman Sachs звучи като крайна и най-висока цел. При Вас какви бяха мотивите  да замените Ню Йорк с Лондон и да изберете Barclays Bank?

– След като опитах от първа ръка увличащото усещане на надуването на балона на ипотечни кредити и после болезненото му и гръмко спукване, реших да се префокусирам в друг сегмент на инвестиционното банкиране, което да не е толкова директно изложено на стихийните сили на “asset bubbles”. Освен това исках да се приближа повече до България и Лондон беше идеалният вариант. Отне ми повече от година да намеря сегашната ми работа и бях много внимателен как кеширам т.нар. „син чип“, който представляваше позицията ми в Goldman, защото знаех, че имам един такъв шанс в живота. Екипът, в който се преместих и където работя и в момента, е елитен отдел в Barclays Bank, който е много сходен по култура и манталитет до Goldman и е най-силният играч в своя  сегмент на пазара.

В какво се състои работата Ви в момента?

– Нашият отдел оптимизира капиталовата адекватност и данъчната тежест както на Barclays Bank така и на нашите клиенти. Естеството на работа е свързано със структурирането на сделки, покриващи различни регулативни и данъчни юрисдикции, множество финансови инструменти, между които и екзотични такива, както и умението да се канализира цяла армия от различни интереси в единна и успешна транзакция.

Това ли е най-интересната дейност от позициите, които сте заемал?

– Всяка позиция, която съм заемал досега, си е оставила отпечатъка върху моето развитие. Винаги съм запален по това, което работя и винаги виждам смисъла в него както лично за мен, така и за бизнеса, и организацията като цяло. И все пак сегашната работа ми дава уникалния шанс да наблюдавам как функционират глобалните финансови институции и как финансовият инженеринг слага все по-дълбок отпечатък върху техните икономически резултати.

След тези гръмотевични имена на работодатели в резюмето Ви, естеството на работата може ли да се окаже по-силен мотиватор за промяна в кариерния път?

– Определено. Аз винаги съм бил предприемач по душа и очаквам това да продължава да моделира моя кариерен път и за в бъдеще. Първата ми работа, докато завършвах УНСС, беше съосновател на малка фирма предлагаща печатна и предпечатна подготовка. Работата за големите имена във финансовия свят не е отслабила предприемаческия дух в мен. Досега във всяка от големите банки работя в екип с франчайз модел, което значи, че не чакаме големият родител да ни плати заплатите и да ни докара сделките, а те са функция от това какво екипът сам си изработи.

Ако с едно изречение имате възможност да вдъхновите български студенти, които в момента имат повече мечти, отколкото опит, какво ще им кажете?

– Мечтайте дръзко и бъдете мотивирани, находчиви, целенасочени и предприемчиви!

Благодаря Ви! Очакваме срещата с Вас в Карол семестър 2016!

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>