Гост-лекторите в Карол семестър 2016: Екатерина Атанасов

Тя е красива и усмихната млада дама, лъчезарна и приятелски настроена. Така ли си представяте дамите във финансовата индустрия? Ако това е първата ви среща с инвестиционен мениджър, ще останете с впечатление, че това е страхотна професия и всичките ви предубеждения ще изчезнат, ако сте имали такива. Екатерина Атанасов за втори път ще дойде от Хюстън, за да бъде гост-лектор в Карол семестър. В момента тя работи за Neumann Capital Management, LLC. В Съединените щати отива да продължи образованието си след като завършва УНСС. МВА от California State University, Fresno, в студентските си години работи като Manager, International Business Programs в университета. След дипломирането си започва като Equity Research Associate в The Applied Finance Group, фирма предлагаща независим анализ и оценка на публични компании и след три години вече е Senior Portfolio Consultant в Сан Франциско. На сегашната си позиция, инвестиционен мениджър в Neumann Capital Management, идва от Advisor Partners, където е била Research Analyst and Associate Portfolio Manager. Член е на Toastmasters International и на CFA обществата в Хюстън и Сан Франциско.Katia (200 of 1)

Когато заминахте да учите в California State University, имахте ли ясна представа с какво искате да се занимавате?

– Винаги съм знаела, че искам да се занимавам с точните науки. Още като дете обичах математиката и решавах задачи от сборници в свободното си време. Спомням си, че отнасях доста шеги на тази тема. Когато заминавах за магистратурата ми в САЩ, вече беше започнала да се заформя идеята, че искам да се занимавам с инвестиционни финанси, но окончателно се затвърди към края на следването ми там. Тогава започнах да чета CFA материалите и се отдадох на тази професия. Шумът и динамиката на пазарите ми харесваше, а особено ме привличаше интелигентността на участниците в тях.

За много студенти инвестиционен мениджър е мечтана професия? Има ли пряк път към нея?

– Професията се мени непрекъснато и бих казала, че има различни варианти да започнеш в бранша. Главното е да си любопитен и настоятелен. Не би се случило ако наистина не го желаеш. При мен се случи така, че основателят на The Applied Finance Group беше гост-лектор в един от класовете ми по финанси. Бях заинтригувана от темата на разговора и предмета на дейност на фирмата. Спомням си, че имах много въпроси по време на лекцията, които прераснаха в дискусия след това – бях от малкото хора в класа, които подробно бяха прочели предварително раздадените материали по темата. Продължих да комуникирам с тях и след няколко месеца ми предложиха позицията на стажант през лятото, а по-късно и официално да се присъдения на постоянна работа.

Финансовият анализ и работата като финансов анализатор приемат ли се като естествени стъпки в работата на един бъдещ портфолио мениджър или инвестиционен мениджър?

– Да, бих казала, че това е най-често срещаната входяща позиция.

В Карол семестър имаме и отделна тема за сертификатите във финансовата сфера. СFA според вас задължителен ли е от гледна точка на кариерното развитие?

– От доста време кандидатите, които притежават или работят към CFA сертификат имат преференциален статус при кандидатстване за работа в тази сфера. CFA сертификатът е свидетелство за упоритостта, работната етика и други ценени за професията качества на кандидата. Ако не задължителен, той определено многократно повишава шансовете за успех. От друга страна, членството в CFA Institute и местните CFA общества дават възможности за поддържане и подобряване на уменията, но на първо място и за общуване с други професионалисти от бранша, а това понякога е също толкова значимо колкото и техническите умения.

Напоследък работите върху личностното си развитие – лидерски и презентационни умения. Имате вече степен за комуникатор и Advanced Leader Bronze от Toastmasters International. Разкажете за инвестицията в тези обучения.

– Мога да кажа, че решението ми да се присъединя към един от клубовете на Toastmasters беше едно от най-положителните в личен и професионален план досега. Израствайки в България през 80-те и 90-те години, нямах много възможности за развитие на тези умения и това не ми помагаше особено. Понякога ми липсваше смелост да изразя идеите си на висок глас, или когато все пак събирах кураж, не можех да се изразя достатъчно красноречиво, за да прокарам мисълта си. Вътрешно страдах, че инициативите на по-гласовити и сладкодумни колеги намираха реализация, докато моите не по-лоши идеи оставаха недоизказани. Скоро след като се роди първото ми дете, реших, че трябва да преодолея този проблем. Като родител исках да бъда достоен пример за подражание и да достигна потенциала си. За целта трябваше да започна да говоря убедително. В момента продължавам да работя над себе си, но поне чувствам, че се движа в правилната посока. Горещо препоръчвам Toastmasters на всеки!

Съчетавате и надграждате твърди и меки умения, за каква следваща кариерна стъпка се готвите? Каква нова цел си поставяте?

– В момента ми доставя голямо удоволствие работата, с която се занимавам професионално. Следващата ми цел е да използвам натрупаните знания и умения като подпомогна дейността на CFA обществото в Хюстън, нещо като „връщане на услугата“. Друга организация, която ми е близка е Фондация „Елин Пелин“, която цели да съхрани и разпространи българските културни обичаи и традиции сред българското общество в Хюстън и региона. Един от приносите й беше създаването на първото българско училище в града. Мисля, че като отделя от времето си за тези каузи, ще мога най-пълноценно да продължа да се развивам, което ще се отрази благоприятно и на кариерата ми.

Плановете Ви включват ли връщане в България?

– Това не е изключено. От четири години пътувам редовно към България всяко лято и всеки път я намирам все по-красива и привлекателна. Тази година имах възможността да посетя Бургас и останах очарована от организацията на града и многобройните проекти, които са осъществени или са в процес на реализация. Обичам България и откровено мечтая да мога да подпомагам развитието й, макар и от разстояние.

Ако с едно изречение имате възможност да вдъхновите български студенти, които в момента имат повече мечти, отколкото опит, какво ще им кажете?

– Не се страхувайте от грешки – учете се от тях и продължете напред.

Благодаря Ви! Очакваме срещата с Вас в Карол семестър 2016!

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>