Гост-лекторите в Карол семестър 2015: Илиан Димитров

Илиан Димитров е вицепрезидент Инвестиции в Barclays Bank, Лондон. За тази институция работи повече от шест години. Преди това е бил инвестиционен мениджър в Fortis Investments в Холандия. У нас е бил инвестиционен консултант в KD Investments. Първото му финансово образование е от Стопанската академия в Свищов, след това продължава в University of Amsterdam и University of Oxford – Said Business School, Oxford Global Investment Risk Management Programme. Притежава CAIA – сертификат за Chartered Alternative Investment Analyst от The Chartered Alternative Investment Analyst Association. Член на General Committee of the The Bulgarian City Club в Лондон, партньор на Карол семестър.

Ilian DimitrovАко нищо не знаем за Вас, как ще се представите?

Запален съм по инвестиционен мениджмънт, но също харесвам и криминалистиката и поведенческите науки. Ще се изненадате колко много общо има между тях.

На български студенти ще разкажете своя път от Свищов до Лондон, какво ще включите в кариерната си история?

В България завърших магистърска степен в Свищов, но знаех много добре, че ако искам да работя в областта на инвестициите, ще трябва да уча в чужбина. Исках да уча в страна с утвърдени финансови пазари и голям брой институционални инвеститори. Тъй като във Великобритания беше твърде скъпо, Холандия покри всички тези критерии. Не съм сигурен дали това беше чист късмет или резултат от моята упоритост, но много скоро след това успях да замина там и започнах магистърска програма в университета на Амстердам на 1 януари 2007 г., денят, в който България стана пълноправен член на Европейския съюз. След шест месеца имах възможността да се включа в стажантска програма на Fortis Investments, една от най-големите компании за управление на активи в страната. Веднага след това получих предложение да се присъединя като стажант в една двегодишна ротационна програма на компанията, която включваше работа на четири различни континента. По време на втората ми позиция, базирана в Лондон, получих предложение да се присъединя към Barclays.

Как бихте определил шансовете си да бъдете на сегашната позиция и да попаднете в Barclays Bank, ако не бяхте продължил академичното си образование в чужбина?

Като нулеви.

Управлението на инвестициите за вас просто професия ли е или страст и начин на живот?

Със сигурност е много повече от работа. Сложността на инвестиционните пазари и тяхната динамика са магнетични за страстните инвеститори. Вярвам, че страстта към инвестирането развива иновативен стил на инвестиране, разгръща идеите. Страстта насърчава креативността, а креативността е изключително важна в инвестирането.

За много студенти инвестиционният мениджмънт е мечтана сфера за реализация. Има ли според вас задължителни стъпала, които трябва да изкачи всеки, който иска да бъде успешен инвестиционен мениджър?

Бих казал, че подготовката за CFA е може би една от най-важните стъпки в началото. Допълнителното образование след колежа се превърна в предпоставка за професионално израстване в много сфери на инвестициите. За тези, които обмислят кариера в областта на инвестициите, големият въпрос е дали да придобият MBA или CFA. И двете имат своите предимства.

Каква е практиката на Barclays Bank в Лондон по отношение на стажантските програми? Кои са таргет университетите?

Barclays набира завършили студенти в четири бизнес направления: инвестиционно банкиране, глобални пазари, бизнес функции и лично и корпоративно банкиране. Има някои конкретни таргет университети, но и студенти от цял свят могат да кандидатстват.

Какъв е начинът един студент от България да бъде на стаж в някой от департаментите на Barclays?

Процесът на кандидатстване за позиция в Barclays преминава през попълване на онлайн формуляр за кандидатстване, онлайн тестове, телефонно интервю и център за оценка, който включва интервюта, упражнения в група и презентация.

Имате ли представа колко българи работят в момента за банката?

По груби сметки, около 30.

Вие лично чрез The Bulgarian City Club в Лондон как съдействате ли по някакъв начин на български студенти?

Бихме искали да свържем хора с опит и желание да наставляват студенти или наскоро завършили. Имаме месечни срещи и други специални събития, където студентите винаги са поканени и те имат шанс да комуникират с различни хора.

На Вас някой помогна ли Ви в ситито?

Моята компания и моят пряк ръководител навремето ми помогнаха с трансфера от Амстердам и с различните назначения.

CAIA сертификатът дава ли допълнително предимство?

За тези, които се интересуват от алтернативни инвестиции, сертификатът CAIA е нещо, което аз силно ще препоръчам. CAIA сертификатът е признат в световен мащаб като еталон за анализ, прилагане и стандарт в практиките за алтернативни инвестиции.

Нетуъркинг, лични контакти, проактивност, стажове – как трябва да се подготвят за професионалното си кариерно развитие бъдещите финансисти?

Нетуъркингът във финансовия сектор е изключително важен. През по-голяма част от времето, добрите позиции не се рекламират, защото те се заемат или с вътрешни назначения или с препоръчани хора. Да бъдеш проактивен е много важно във всяка работа и в инвестициите не е различно. Бих искал само да допълня, че любопитството е също толкова важно в инвестирането, колкото и другите качества.

Ако с едно изречение имате възможност да вдъхновите български студенти, които в момента имат повече мечти, отколкото опит, какво ще им кажете?

Не спирайте да учите и да се развивате и подходящата работа ще ви намери рано или късно.

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>