Гост лекторите в Арт семестър: Стойне Василев

17506060_10211185003033191_1557036221_nСтойне Василев, CFSA, CIA. Създател на сайта за лични финанси SmartMoney.bg, председател на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти. Член е на Института на вътрешните одитори в България.Заменя дългогодишен опит на ръководни позиции във финансовата сфера със собствен бизнес на консултант и финансов коуч. Победител е в първото издание на Startup Academy с идеята за финансова образователна игра за деца „Умни пари”. Автор на десетки книги, курсове и уебинари за лични финанси.

Казваш, че твоята мисия е да помогнеш на 1 млн. българи да живеят по-добре и да станат по-богати като управляват по-умно парите си. За тези години, в които организираш обучения, на колко човека помогна?

Не съм правил точни сметки, но месечно достигам до над 100,000 човека със статиите си в SmartMoney.bg, списание Мениджър и още няколко сайта, за които пиша. В обученията на живо съм помогнал на над 5,000 умни и мотивирани българи да направят първите си крачки в света на личните финанси и да подобрят положението си. Всеки ден получавам поне по 20-30 писма от хора, които ми благодарят за положителната промяна в техния живот. Също така, два пъти в месеца изпращам безплатен бюлетин до над 9,000 човека с практични съвети за техните финанси. Може и да звучи като прекалено амбициозна цел, но нещата се получават, когато имаш ясна посока и следваш правилните стъпки.

С какво хората на изкуството са по-различни от другите, когато става дума за управление на личния бюджет?

От моя опит мога да кажа, че повечето хора на изкуството са по-далеч от семейни бюджети, записване на разходи, инвестиране, застраховане и други. Обикновено, те слагат една преграда пред себе си, че нямат финансово образование и не разбират от тези неща. За мен, умението да управляваме добре парите си е ключово за XXI век, независимо с какво се занимаваш и творците не правят изключение.

Има ли кратък и ясен аргумент, който обезоръжава противниците на тезата, че всеки може да постигне финансова независимост?

Щом някой е постигнал нещо в България, значи и аз мога да го направя. Както във всяка друга дейност обаче, не повече от 5% стават наистина добри в това, което правят. Така е и с финансовата свобода. Всеки иска да я постигне, но малцина са готови да платят цената за това.

Повечето хора на изкуството са фрилансъри. Нямат сигурни доходи, разчитат на продажби. Какви специфични знания са нужни, за да успее един художник, примерно, да планира финансовото си бъдеще въпреки това.

За хората, които нямат постоянни доходи е от особено значение да планират добре постъпленията и разходите си. Друго съществено нещо е да помислим какво ще правим, ако за определен период останем без доходи или не сме в състояние да творим. За щастие, има начини да не се тревожим за тези неща. Основните са авариен фонд, който да покрие разходите ни за поне няколко месеца, и второто са здравните застраховки, които ще покрият непредвидените ни разходи за изследвания, лекарства, болничен престой и други.

 

Имаш ли наблюдения, че повечето хора се смятат за финансово грамотни, без това да отговаря на истината?

Това е така и това не е само мое наблюдение. Доказват го многото изследвания, които се правят в България. Първо се пита са самооценката на даден човек по отношение на неговата финансова грамотност, а след това се проверява на практика с различни задачи и въпроси. Между двете оценки има съществена разлика. Ако трябва да търсим причина, то това е, че темата за парите е табу в България и много хора не искат да споделят за личните си финанси и да искат съвети за тяхното управление.

Кои са най-честите заблуди, с които се сблъскваш?

Те не са заблуди, а по-скоро стари ограничаващи вярвания, които са ни от детството. Едно от тях е, че трябва или да се богат, или щастлив, но не може и двете. Всеки, ако помисли, ще установи, че това не е така. Другото е, че парите не са важни и това са „просто пари“. Това са думи на хора, които не могат да управляват добре парите си и те никога не се задържат при тях. Има още много такива, но тях ще ги обсъдим на лекцията.

А кой е най-задаваният въпрос по време на обученията ти?

Как да стана богат бързо и лесно. Дори това да се случи (лотариите предлагат такава възможност), милионите ще се стопят само в рамките на няколко години, защото ние не знаем как да ги изкарваме и да ги спестяване, а само да ги харчим. Ако нещо е дошло лесно и бързо при теб, това е плод на случайност и не е ценно. Аз сам имам възможност да общувам с много богати хора и те са доста отговорни към техните пари и не ги пилеят.

Получаваш ли обратна връзка от участниците след това, разказват ли ти какво и как се е променило в живота им?

Да, аз държа на дългосрочните взаимоотношения и редовно правя срещи на живо или онлайн на завършилите нашите обучения. Това е най-голямата ми радост, когато те споделят, че животът им се е подобрил и аз съм спомогнал, макар и с малко, това да се случи. Аз съм винаги готов да дам съвет или да поговоря с някого.

Имаш своя класация на 10 книги, които всеки предприемач трябва да прочете. Ако трябва да направиш списък с поне 3 книги, които всеки творец трябва прочете заради финансовата си грамотност, кои биха били те?

Най-добрите книги са тези, които променят нашето мислене. Ако трябва да направя топ 3 на книгите, които са променили моето отношение към парите, то това са „Богат татко, беден татко“ на Робърт Кийосаки, „Мисли и забогатявай“ на Наполеон Хил и „Даото на Уорън Бъфет“ от Мери Бъфет и Дейвид Кларк.

Как успяваш да разбиеш мита, че нещата в книгите не са приложими за България. Казват го и обикновените хора, и предприемачи, и студенти, и преподаватели…

Правя го както и останалите неща – с личен пример и като давам трибуна на успешните хора, които са постигнали целите си с четене на много книги.

Разкажи една емблематична история за промяна в отношението към парите, която е променила успеха на някои от твоите ученици.

Промяна в мисленето и отношението е бавен процес, който изисква отдаденото и последователност. Интересни са причините, които го предизвикват. Обикновено, това са критични ситуации, като липса на пари за извънредни разходи, пожар или друго природно бедствие (което унищожава нашия дом), и други, които ни разтърсват и сме готови на драстични промени в нашия начин на живот. Историите са много, но една от последните е, че читател на сайта, с когото говорих няколко пъти миналата година, ми писа, че е преодолял най-трудния момент в живота си – огромни задължения и липса на пари (дори за наем на жилище и лекарства). Това го е направил, като е приложил на практика нещата, за които си говорихме.

За втори път ще бъдеш гост-лектор в Арт семестър. Тази година как ще провокираш творците от Арт семестър?

Нека остане изненада.

А ти какво би искал да научиш от участниците в Арт семестър?

Най-ценното нещо, което получавам от участниците в различните обучения е да надникна в техния свят, техните мисли, техните страхове и тяхното отношение към това, което правя.

Благодаря ти, очакваме те на живо в Арт семестър!

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>