Гост лекторите в Арт семестър: Карина Попова

DSC04536Тя е влюбена в Италия и в изкуството в различните му форми. Може би не точно в този ред. Самата тя обича да открива и създава нови форми с различни изразни средства. Италия сама по себе си е поле за изява и творчество. Такава, каквато вече й се е случила и такава, каквато й предстои, след като завърши магистърската си степен в Националната художествена академия. Да не пропуснем и писането. Отскоро е и стажант creative редактор. Участник е в Арт семестър 2015. Автор на самостоятелна фотографска изложба „Вярно с оригинала” в арт пространството на Карол, непосредствено преди старта на Арт семестър 2017. И гост-лектор в Арт семестър 2017.

Когато беше участник в Арт семестър преди две години отново беше студент в НХА, но бакалавърска степен. Какво се промени от тогава досега за теб като творец?

DSC04537Промени се гледната ми точка, изяснявам си някои идеи и имам малко повече смелост и свобода.  Творците всеки ден имат нещо ново в главите си и разглеждат нещата от различни ъгли, така че тази пластика в усещането за изкуство си я има винаги.

Как всяко едно от изкуствата, с които се занимаваш развива уменията и те вдъхновява в другите области?

Когато рисувам или снимам се вдъхновявам за приложни идеи, по-рядко, но именно нематериалното ми помага да премина към материализирането от природна структура например в обект. Реално няма формули, трябва да експериментираме и да даваме воля на въображението си. Ако постигнем това, другото се нарежда от само себе си, защото ако имаш очи да заснемеш даден цвят, да направиш композиция и да развиеш идея, то можеш да го направиш и с друга медия или материал.

Успяваш ли да „управляваш” многото си идеи, без да се изгубиш в тях и различните изразни средства?

Не се губя, по-скоро се колебая, когато се стигне до момента на избор и подбор, а да ги управлявам не мога и не искам, те си имат своите пътища.

В Арт семестър винаги провокираме художниците да нарисуват инвестиция. Сега, след като имаш знанията и опит от прилагането им, какво би нарисувала на белия лист?

Усещането си за момента, дайте ми листа и започвам.

DSC04535А как разглеждаш модата? Като индустрия, бизнес с много пари или изкуство?

Сега я разглеждам като всичко това, но идеалистичната ми идея за мода е, че тя е изкуство, което започва от скицата и идеята. Мой любим дизайнер е Карл Лагерфелд, той показва как илюстрира идеята си, рисува я, после продължава да разлива боите по листа си и създава представата си за сцена, а после започва работата. Резултатите са видими и в мащаби, които почти никой друг не може да направи. Това е модата – един свят от идеи, изграждащ други планети. Мисия. Не е за всеки, хората трябва да знаят че е необходим талант на първо място, после да правят големи инвестиции.

Сега в Карол е показана твоята фотографска изложба „Варно с оригинала”. Но не се опитваш да предадеш вярно оригиналите. Предпочиташ да покажеш различна гледна точка или да създаваш нова действителност, показвайки очевидното?

Показвам усещането си  за видимо и невидимо, игра чрез сенки, светлини и по-деликатни моменти, които често сме способни да подминем в ежедневието си.

В Арт семестър ще разкажеш на участниците как Италия може да се превърне от мечта, в…работа. За един студент това е чудесна възможност. Как си представяш кариерата си там? Какво искаш да ти се случи?

Ако трябва да съм честна, не си представям ситуации и картини, а го приемам като един обмен на опит и като шанс да науча нови неща свързани не само с изкуството, а и с неговата същност. Ще дам всичко от себе си, а пък ще става каквото трябва…

DSC04507С какво ще  предизвикаш участниците в Арт семестър 2017?

Ще ги предизвикам да дадат воля на смелостта си да експериментират, да творят и ще си поговорим за нещата, които вълнуват всички ни.

Благодаря ти, очакваме те на живо в Арт семестър!

Напиши коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>